World Trade Centre București, sala Mexico&Seul ediția a 9-a
Conferința se deschide cu prezentarea privind Revoluția Digitală a Pieței de Capital, o analiză comparativă pe SUA, China, Germania. Digitalizarea pieței de capital este o realitate. Mai mult, utilizatorii au așteptări din ce în ce mai mari și acces la serviciile unui număr din ce în ce mai mare de intermediari dintr-o listă variată de jurisdicții. Nume ca Robinhood sau Revolut devin deja la fel de uzuale ca Uber sau Facebook iar România se pare ca are mai mulți . Depinde de toți actorii pietei de capital de la noi dacă ne vom ridica la înălțimea acestor provocări sau vom rămâne în urma vremurilor.
Echipa Iceu Training Group formată din Ștefan Teodoru și Paul Herinean și Gabriel Zgunea, Corporate Inteligence Agency, ne vor spune, în Workshopul moderat de Kristine Bago, care sunt modalitățile de reacție și contracarare a activităților de spionaj economic. “Business & Competitive Intelligence, reprezintă tool-ul modern utilizat de aproximativ 90% din companiile FORTUNE 500 în definirea startegiei de business. Necesitatea dezvoltării unui asemenea departament în cadrul fiecărei companii este dată, în principal, de conturarea unui avantaj concurențial semnificativ, ce se manifestă prin formularea unor mișcări tactice și strategice eficiente și coerente în raport cu schimbările actuale din mediul de afaceri, care ar putea afecta semnificativ starea de “sănătate” a companiei. În România, acest subiect este încă unul tabu.
Lipsa informației, tangentele conceptuale cu lumea Intelligence-ului guvernamental, asocierea nefericită cu spionajul industrial, fac din acestă activitate ce ar trebui să constituie un avantaj, un real “han-dicap” pentru companiile din România”.
Spiritul din lampa lui Aladin a ieșit deja și nu va intra înapoi. Europa bancară vine … Sau procesarea identității și înrolarea digitală vine, chiar dacă legea locală nu esteperfectă și nici actualizată în raport cu UE. Tehnologia continuă să pătrundă în viața noastră de zi cu zi, în orice domeniu de activitate și creează noi oportunități și in industria financiar bancară. Cum vor transforma noile tehnologii sectorul bancar digital – inteligența artificială, blockchain, cloud și Internet of Things ? Într-o lume în care inteligența artificială joacă un rol din ce în ce mai dinamic și mai complex, domeniul bankingului nu poate face excepție. Fie că vorbim despre decizii operaționale, despre interacțiunea cu clienții sau despre decizii de risk, Inteligența Artificială ar trebui să constituie un instrument integrat în activitatea zilnică. Acest lucru nu este posibil fără schimbări ale proceselor, ale modului de lucru, fără schimbări de mentalitate.
De ce am ales să deschidem Summitul din acest an cu analiza comparativă SUA, Germania, China a revoluției digitale asupraPieței de capital? Pentru că Ant Financial, divizia financiară a grupului Alibaba,care are și AliPay integrat operațional iar ca business(plățiQR) este cel mai mare jucător financiar chinez nebancar…așadar chinezii sunt prudenți, țin cu băncile încă. Este și cel mai mare fond de ,,Money-Market” din lume, în numai 5 ani, cu fonduri în administrare de 250 miliarde dolari (martie 2018). Cel ce poate plăti cu mobilul, evident, prin Alipay, poate investi în acest fond de money market, care pare să fie mai rentabil, ușor de utilizat, lichid și atractiv, decât a ține banii în bănci. Și n-am zis nimic de WeChat care este cel mare jucător de plăți mobile din China și din lume, peste Alipay, cu o bază de clienți egală cu populația Europei
Atenție la piața bancară europeană…
Băncile locale trebuie să aibă procese și costuri în acord cu acești jucători paneuropeni, deocamdată emergenți, care vor veni. Și poate nu vor veni numai băncile de nișă, digitale, ca Revolut sau Monese, ci și alții mari, fără operațiuni aici, încă … HSBC – Anglia, Isbank – Turcia, Santander – Spania sau mBank – Polonia…fără pașaport, fără sucursale, cu sau fără notificare BNR, doar digital, un site, o aplicație mobilă pe Google Play… Ca să nu vorbim de marii Americani … Amazon, Google, Facebook, Apple – toți cu licentă de plăți în Europa … mâine vor da credite … .