„Cred că oamenii – o specie tranzitorie, relativ nouă, de trestii gânditoare – își au un loc bine marcat în angrenajul sinergetic al celor cinci „roți dințate” care mișcă permanent, cu viteze și intensități diferite, sistemul complex și haotic numit climă: litosfera, hidrosfera, biosfera, criosfera și atmosfera. De aceea, știința climatică (climatologia) nu este o disciplină per se. Este un domeniu multi-disciplinar de studii în care se regăsesc meteorologia, geologia, geofizica, astrofizica, paleontologia, botanica, zoologia, glaciologia, fizica atmosferei, oceanografia fizică, chimică și biologică, ecologia și cosmologia.”
Constantin Crânganu este profesor de geofizică și hidrogeologie la Graduate Center și Brooklyn College, The City University of New York. Domenii conexe de expertiză: inteligență artificială, schimbări climatice, geologia petrolului. Între 1980 și 1993 a fost asistent și lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de geografie-geologie.
În 1993 a fost declarat câștigătorul primului concurs național din România post-comunistă pentru prestigioasa bursă Fulbright oferită de Congresul SUA. În calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma el a efectuat cercetări fundamentale și aplicative despre zăcămintele de petrol și gaze, suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic și căldura radioactivă din crusta terestră, identificarea stratelor cu conținut de gaze în gaura de sondă, exploatarea printr-o metodă personală a zăcămintelor neconvenționale de hidrați de metan etc.
După mutarea în 2001 la City University of New York, profesorul Crânganu a început o nouă direcție de cercetare: implementarea metodelor de inteligență artificială în studiile de petrofizică și hidrogeologie. Pentru activitatea sa în acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 și a primit o ofertă din partea editurii Springer de a publica o carte reprezentativă pentru acest domeniu cutting-edge. Cartea, intitulată Artificial Intelligent Approaches in Petro-leum Geosciences, a aparut în 2015. În 2018, a primit pentru a doua oară titlul de Fulbright Scientist (o performanță foarte rară) și a desfășurat activități de cercetare la fosta sa Universitate din Iași.
În România a publicat cărțile: Gazele de șist și fracturarea hidraulică – între mit și realitate, Editura Integral, 2014, Mașina de răsucit idei incomode – Eseuri (aproape) incorecte politic, Editura Integral, 2019 și cea mai recentă, Schimbările climatice – Un ghid (uneori) incorect politic, Editura Integral, 2020.
AGENDA
„Schimbările Climatice – un ghid (uneori) incorect politic”
Sesiune de discutii in Focusuri
Oxygen Events, împreună cu Editura Integral și sub egida Academiei Române și a Facultății de Geografie a Universității București, organizează un eveniment live online, pe platforma Oxygen Events, cu participarea autorului, cu ocazia lansării cărții: „Schimbările Climatice – un ghid(uneori) incorect politic” de Constantin Crânganu.
Lansarea acestei cărți, pe platforma Oxygen Events, dă prilejul pentru dezbateri asupra unor teme care ne privesc pe toți și care afectează viitorul nostru și al planetei.
,,Schimbările climatice – un ghid (uneori) incorect politic” deschide calea cercetării relațiilor existente între condițiile climatice și diferite alte domenii, oferind în același timp și soluții practice pentru reducerea vulnerabilității celor expuși la riscurile induse de schimbările climatice. O astfel de tematică pretinde cercetătorului accesul rapid și precis, fără ezitări semantice, la un număr foarte mare de surse bibliografice, dar mai ales, o capacitate de analiză și un fin simț al distincției. În ansamblul ei, lucrarea de față este o construcție intelectuală de înaltă ținută, caracterizată prin originalitate, rigurozitate și complexitate, fiind în același timp limpede și sistematică, interesantă și deosebit de atrăgătoare.
Cartea de față este o pledoarie și o invitație pentru a considera schimbările climatice dintr o perspectivă multiplă:( geo)fizică, (geo) politică, socială, culturală, psihologică, mitologică, economică, legală etc. Chiar dacă oglinzile perspectivei reflectă uneori imagini deliberat inco-recte politic, cartea de față este un ghid util și necesar spre o bună înțelegere a propriilor noas-tre structuri mentale și sisteme de (p)referințe, ideologii ori credințe.
Prin această carte și prin ideile exprimate, prof. Constantin Crânganu analizează riscurile induse de schimbările climatice, care trebuie luate în considerație cu seriozitate și responsabilitate. Situația omenirii va fi mult mai bună dacă vom reuși să minimizăm aceste riscuri prin reducerea vulnerabilității celor expuși la efectele imediate ale schimbărilor climatice și prin controlarea schimbărilor compoziției atmosferei pe termen scurt, mediu și lung.
În direct de la New York autorul cărții prof.dr. Constantin Crânganu.
„De cele mai multe ori considerăm că doar cărțile de ficțiune pot fi atrăgătoare și captivante, iar cele științifice, obișnuim să spunem sunt terne și plictisitoare. Dar, desigur, cel mai adesea greșim. Cartea de față încearcă să arunce lumina cunoașterii pe o problematică actuală, des dezbătută, cea a schimbărilor climatice, fiind o pledoarie de a înțelege funcționarea sistemului climatic dintr-o perspectivă multiplă, interdisciplinară”. Conf.univ.dr. Adrian TIȘCOVSCHI, invitat la dezbaterea tematicii acestei cărți consideră că tematica acesteia, ,,Schimbările climatice – un ghid (uneori) incorect politic” deschide calea cercetării relațiilor existente între condițiile climatice și diferite alte domenii, oferind în același timp și soluții practice pentru reducerea vulnerabilității celor expuși la riscurile induse de schimbările climatice. O astfel de tematică pretinde cercetătorului accesul rapid și precis, fără ezitări semantice, la un număr foarte mare de surse bibliografice, dar mai ales, o capacitate de analiză și un fin simț al distincției. În ansamblul ei, lucrarea de față este o construcție intelectuală de înaltă ținută, caracterizată prin originalitate, rigurozitate și complexitate, fiind în același timp limpede și sistematică, interesantă și deosebit de atrăgătoare.
Cartea va fi lansată online, cu participarea autorului, dr. Constantin Crânganu, profesor de Geofizică și Geologia Petrolului la City University of New York (live de la New York) și a directorului editurii Integral, dr. Costel Postolache.
Moderatori: acad. Nicolae Anastasiu, membru al Secției de Științe Geonomice a Academiei Române și conf.univ. dr. Bogdan Suditu, Facultatea de Geografie, Universitatea din București.
Suntem onorați de prezența la dezbateri a acad. Nicolae Anastasiu, membru al Secției de Științe Geonomice a Academiei Române, dr. Filip Cârlea, director Institutul Național de Cercetări Economice “Costin C. Kiriţescu”, Academia Română, conf.univ.dr. Adrian Tișcovschi, director al Departamentului de Climatologie si Hidrologie din Facultatea de Geografie, Universitatea București, conf.univ. dr. Bogdan Suditu, Facultatea de Geografie Universitatea București, dr. Florin Șerban, Managing Director Terrasigna, Corina Popescu, director general Electrica, Anca Dragu, Deputy CEO EON, Alex Găvan, alpinist de performață.